Yritysmuodot

Yritystoimintaa on mahdollista harjoittaa monessa muodossa. Erilaisia yritysmuotoja ovat toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osuuskunta, franchising. 


Yritysmuotoinen toiminta sopii monille eri aloille, vain julkinen hallinto ja virkamiestyö on sopimaton yritysmuodossa tehtäväksi. Yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon toiminta järjestetään yleensä yhdistyksen tai säätiön muodossa. Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi.


Toiminimi (Tmi)

Yksinkertaisin yritysmuoto itsensä työllistäjälle ja oman alansa osaajalle on toiminimi. Kun haluat työllistää vain itsesi, yhden miehen tai yhden naisen toiminimiyritys riittää oikein hyvin. 

Olitpa lääkäri, hoitaja, psykologi, psykoterapeutti, autonasentaja, rakennusmies, kirjailija, taiteilija, filosofi tai minkä tahansa muun alan ammattimies tai -nainen, toiminimiyrittäjyys sopii sinulle.

Toiminimi on nopea ja helppo perustaa ja hoitaminen ja ylläpitäminen on yksinkertaista. Toiminimi on yritysmuotona toiseksi suosituin Suomessa (osakeyhtiö on suosituin).

Toiminimiyrittäjää kutsutaan myös nimillä yksityinen elinkeinon harjoittaja, ammatinharjoittaja tai yksinyrittäjä. Toiminimiyritys voi olla pää- tai sivutoiminen. Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista taloudellisista sitoumuksista ja velvollisuuksista.


Osakeyhtiö (Oy)

Osakeyhtiö on yritysmuoto, jossa yhtiö on juridisesti itsenäinen eli se on omistajistaan erillinen yksikkö. Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi ihminen tai yritys. Osakkaat sijoittavat yhtiöön pääomaa ja omistavat yhtiön osakkeita.

Osakkeenomistajien vastuu yhtiön veloista rajoittuu heidän sijoittamaansa pääomaan, paitsi jos he ovat henkilökohtaisesti taanneet velat omalla varallisuudellaan.

Osakeyhtiö sopii monenlaiseen yritystoimintaan ja kaiken kokoisille yrityksille. Se onkin yleisin yritysmuoto Suomessa. Alkupääomaa ei nykyisin tarvita.


Avoin yhtiö

Avoin yhtiö on yritysmuoto, johon tarvitaan vähintään kaksi yhtiökumppania. Tässä yritysmuodossa yhtiömiehenä voi olla luonnollinen henkilö tai toinen yhteisö tai yritys. 

Avoin yhtiö tarkoittaa, että jokainen osakas on yhdessä muiden kanssa vastuussa yrityksen toiminnasta. Lisäksi he kantavat henkilökohtaisen vastuun yrityksen veloista ja muista velvoitteista. Avoin yhtiö sopii hyvin esim. perheyritysmuodoksi.



Kommandiittiyhtiö (Ky)

Kommandiittiyhtiö on yritysmuoto, jossa on vähintään kaksi yhtiömiestä, vastuunalainen yhtiömies ja äänetön yhtiömies. Yhtiömiehet voivat olla luonnollisia henkilöitä tai yrityksiä. Sopii hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan, joka tarvitsee ulkopuolista rahoitusta.

Vastuunalainen yhtiömies on aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa, tekee päätökset ja on vastuussa yhtiön veloista ja sitoumuksista koko omaisuudellaan. Äänetön yhtiömies taas toimii ulkopuolisena rahoittajana tai sijoittajana. Äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön rahaa ja saa sille tuottoa, mutta ei osallistu päätöksentekoon eikä ole vastuussa yhtiön veloista.


Osuuskunta

Osuuskunta on yritysmuoto, jossa jäsenet omistavat, hallitsevat ja hyödyntävät osuuskunnan tarjoamia palveluita. Osuuskunnan tavoitteena ei ole voiton maksimointi, vaan jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen.

Osuuskunnan perustamiseen tarvitaan yksi tai useampi henkilö tai oikeushenkilö, kuten yhteisö tai säätiö. Osuuskunta perustetaan laatimalla perustamissopimus ja ilmoittamalla se rekisteröitäväksi. Osuuskunnan sääntely on samankaltaista kuin osakeyhtiöissä

Osuuskunnan jäsenet maksavat osuusmaksun liittyessään osuuskuntaan ja vastaavat osuuskunnan velvoitteista vain osuusmaksullaan. Jäsenillä on ylin päätösvalta osuuskunnassa.


Franchising

Franchising yritysmuotona tarkoittaa kahden yrityksen välistä yhteistyömallia, jossa toinen (franchising-antaja) luovuttaa toiselle (franchising-ottaja) liiketoimintamallin eli konseptin käyttöoikeuden tekemällä franchising-sopimuksen, jossa sovitaan yhteistyön periaatteet ja konseptin käyttöoikeuden luovuttaminen. 

Franchising-yrittäjä maksaa franchising-maksua konseptin käyttöoikeuden, koulutuksen, ohjauksen, tukipalveluiden ja yhteistyöetujen vastineeksi. Franchising-yrittäjyys sopii yrittäjälle, joka haluaa toimia valmiin liiketoimintamallin mukaan.


Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjyys on yrittämisen muoto, jossa henkilö toimii yrittäjänä ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjä laskuttaa tekemänsä työt yleensä jonkin laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu huolehtii yrittäjyyteen kuuluvasta byrokratiasta ja velvoitteista kevytyrittäjän puolesta.

Kevytyritys ei ole virallinen yritysmuoto, vaan sitä käytetään laskutuspalvelujen asiakkaista ns. kevytyrittäjistä, jotka laskuttavat työstään ilman omaa yritystä. Laskutuspalvelu hoitaa yrittäjyyteen liittyvät velvoitteet, kuten kirjanpidon ja veroilmoitukset, kevytyrittäjän puolesta.

Kevytyrittäjyys on kevyempi tapa toimia yrittäjämäisesti, ja se sopii erityisesti osa-aikaiseen, projektiluontoiseen tai aloittelevaan yrittäjyyteen.

Lue lisää: Yrittäjän opas


Lähteet

Suomi.fi. (2024). Yritysmuodot - Suomi.fi. [online] Available at: https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustaminen/yritysmuodot [Accessed 15 Feb. 2024].

Yrittajat.fi. (2021). Yritysmuodot. [online] Available at: https://www.yrittajat.fi/tietopankki/yrittajaksi-ryhtyminen/yritysmuodot/ [Accessed 15 Feb. 2024].

Holopainen, T. 2023. Yrityksen perustamisopas 2023: Käytännön käsikirja aloittavalle yritykselle. [Hyvinkää]: Asiatieto.