Yrittäjyys

Yrittäjyyttä voi toteuttaa monessa muodossa. Yrittäjyys on itsenäistä työskentelyä ja elannon ansaitsemista, joka vaatii ahkeruutta, aktiivisuutta ja luovuutta. Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden yrittäjämäiseen toimintaan ilman oman yrityksen perustamista. Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaa yritystoiminnan harjoittamisen muun toimen ohella. 


Yrittäjyys on elämäntapa

Yrittäjyys on itsenäinen tapa tehdä työtä ja ansaita elantonsa. Yrittäjänä ihmisellä on enemmän vapautta ja vastuuta työstään kuin työsuhteessa olevalla. 

Yrittäjyys on myös ihmisessä oleva luonteenominaisuus (sisäinen yrittäjyys), joka ilmenee haluna ja tahtona itsenäiseen yrittäjämäiseen toimintaan.

Itsenäisyys on välttämätöntä luonteenpiirre yrittäjyydessä, sillä yrittäjä tekee päätöksensä yleensä yksin.

Yrittäjyys on kykyä ideoida ja luoda uusia tuotteita, palveluja ja toimintoja, jotka tuottavat taloudellista arvoa ja tulosta. Yrittäjyys on myös kykyä asettaa tavoitteita, suunnitella ja toteuttaa ideat käytännön tasolle.

Yrittäjyys sopii ihmiselle, joka on ahkera, aktiivinen, itsenäinen, oman tien kulkija, luova, rohkea, tavoitteellinen, positiivinen, optimistinen, kurinalainen, kekseliäs ja hyvällä itseluottamuksella varustettu, vapautta rakastava ja työnteosta tykkäävä ihminen.


Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on yrittäjyyden muoto, jossa henkilö työllistää itsensä ja toimii yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan omaa yritystä. Kevytyrittäjä hankkii itselleen asiakkaat ja toteuttaa saamansa tilaukset, mutta teettää yrityksen laskutuksen ja kirjanpidon laskutuspalveluyrityksen kautta. 

Kevytyrittäjyys sopii esimerkiksi palvelualalle, oman osaamisen myymiseen toisille. Kevytyrittäjyys ei sovi luvanvaraisille aloille, kuten terveydenhuoltoon, sähköasentamiseen tai kiinteistönvälitykseen.

Kevytyrittäjän on huomioitava seuraava asia:

Kevytyrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutus, jos työpanoksen arvo ylittää laissa asetetun rajan. Vuonna 2024 tämä raja-arvo on 9 010,28 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että jos kevytyrittäjän arvioitu työtulo on vähintään tämän summan verran vuodessa, hänen tulee ottaa YEL-vakuutus. 

Voit myös miettiä YEL-alarajan ylittymistä kuukausitasolla. YEL-vakuutus on otettava, kun kuukausittaisen työpanoksesi arvo ylittää keskimäärin 750 euroa.

Tarkista Ilmarisen YEL-testillä vakuutusvelvollisuus

Kevytyrittäjyys on riskitön tapa kokeilla, mitä yrittäjänä toimiminen on tai kuinka myydä omaa osaamista pienimuotoisesti. 


Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoiminen yrittäjä on henkilö, joka harjoittaa yritystoimintaa muun toimen ohella.

Sivutoimista yrittäjyyttä on esimerkiksi palkansaajan, opiskelijan tai eläkeläisen harjoittama pienimuotoinen yritystoiminta. Myös työnhakija voi olla sivutoiminen yrittäjä tietyin ehdoin.

Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa sitä, että henkilö harjoittaa yritystoimintaa osa-aikaisesti tai kausiluonteisesti. Sivutoiminen yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden hankkia lisätuloja tai testata liikeideaa käytännössä. 

Kun päätulo tulee muualta, on helpompi ja turvallisempi kokeilla yrittäjyyttä ja hankkia lisätuloja.

Sivutoimisen yrittäjän on huomioitava seuraava asia:

Voit harjoittaa sivutoimista yrittäjyyttä toiminimellä tai kevytyrittäjänä. Myös sivutoimisen yrittäjän on otettava YEL-vakuutus, jos työpanoksen arvo ylittää laissa asetetun rajan. Vuonna 2024 tämä raja-arvo on 9 010,28 euroa vuodessa. 

Tarkista Ilmarisen YEL-testillä vakuutusvelvollisuus


Yrittäjän tärkeimmät taidot

Yrittäjän taidot sisältävät oman alan osaamisen ja yrittäjyystaidot, joita voi oppia ja kehittää jatkuvasti.
  • Osaaminen: Tiedä työsi hyvin ja ole aina valmis oppimaan lisää. 
  • Rauhallisuus: Kohtaa epävarmuus ja paineet tyynesti. 
  • Uuden oppiminen: Ole avoin oppimaan uutta ja keksimään ratkaisuja. 
  • Riskinotto: Uskalla ottaa riskejä, mutta tunne myös rajasi. 
  • Visio: Selkeä näkemys siitä, mitä haluat saavuttaa. 
  • Päättäväisyys: Usko itseesi ja tavoitteisiisi, vaikka kohtaisit vastoinkäymisiä. 
Nämä taidot auttavat rakentamaan yritystäsi ja saavuttamaan tavoitteesi. Yrittäjänä kehityt jatkuvasti. 

Yrittäjyys perustuu osaamiseen. Tärkein tietotaito on tietysti oman alan koulutus ja osaaminen. Yrittäjällä on oltava oman toimialan riittävä tuntemus ja ammattitaito.

Yrittäjä tarvitsee myös yrittäjyystaitoja. Yrittäjällä on oltava selvillä yrityksen toiminnan erilaisista osa-alueista eli perustiedot yritystoiminnasta. 

Yrittäjäksi ryhtymistä voi helpottaa suorittamalla yrittäjyysopintoja muiden opintojen ohessa, käymällä TE-palvelun yrittäjyyskurssin tai opiskelemalla yrittäjyystutkinnon. 

Starttirahan hakemiselle yrittäjäkurssi tai muut yrittäjyysopinnot ovat tarpeen. 

Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata etukäteen, vaan yrittäjyystaitojen kehittäminen on jatkuva prosessi, jossa käytännön kokemus ja työ tekijäänsä opettaa. 

Tärkeintä yrittäjyydessä on halu tehdä ahkerasti työtä, kehittää, ylläpitää ja päivittää tietotaitojaan, sekä pitää huolta ammatillisesta osaamisesta, että se on ajan tasalla.


Lue lisää

Testaa millaiset valmiutesi yrittäjyyteen: Yrittäjyystesti

Lue artikkeli: Yrittäjän opas



Lähteet

Yrittajat.fi. (2021). Mitä yrittäjyys on? [online] Available at: https://www.yrittajat.fi/tietopankki/yrittajaksi-ryhtyminen/mita-yrittajyys-on/ [Accessed 14 Feb. 2024].

Suomi.fi. (2024). Olisiko minusta yrittäjäksi? - Suomi.fi. [online] Available at: https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustaminen/yritystoiminnan-suunnittelu/opas/olisiko-minusta-yrittajaksi [Accessed 14 Feb. 2024].

Holopainen, T. (2023). Yrityksen perustamisopas 2023: Käytännön käsikirja. 33. uud. p. Asiatieto.

Kevytyrittäjyys. vero.fi. https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yritystoiminta/uusi-yritys/kevytyrittaja/

https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustaminen/yritystoiminnan-suunnittelu/opas/kevyempia-tapoja-ryhtya-yrittajaksi/sivutoiminen-yrittajyys-kevytyrittajyys

Työeläke.fi. https://www.tyoelake.fi/yrittajan-elaketurva/milloin-tarvitsen-yel-vakuutuksen/.

Kenelle ja milloin YEL-vakuutus? - Ilmarinen. https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yel-vakuutus/kenelle-ja-milloin-yel-vakuutus/