Yrittäjyys on alkaa ideoinnista, jatkuu liiketoimintasuunnitelman tekemisellä ja päätyy yrityksen perustamiseen käytännössä. Tässä ohje-artikkelissa käydään läpi toiminimi-yrityksen perustamisen vaiheet yksinkertaisella ja selkeällä tavalla. Näiden ohjeiden avulla voit aloittaa oman yrityksesi suunnittelun ja toteuttamisen.
Yrityksen perustaminen
Artikkeli opastaa vaiheittain askel askeleelta yrityksen perustamisvaiheet toiminimiyrityksen perustamiseen käytännössä. Toiminimiyritys on yksinkertaisin, helpoin ja byrokratian puolesta kaikkein kevyin yritysmuoto. Seuraavaksi yksityiskohtainen ohje, miten yrityksen ja toiminimen perustaminen onnistuu.
1. Suunnittelu
Yrityksen perustaminen alkaa yritysideastasi, jonka olet konkretisoinut realistiseksi liikeideaksi. Liikeidean pohjalta sinun tulee laatia konkreettinen liiketoimintasuunnitelma. Tämä suunnitelma sisältää tiedot siitä, mitä aiot myydä, kenelle, miten ja millä hinnalla.
Kun olet tämän alustavan ja välttämättömän suunnitelman tehnyt, voit ryhtyä perustamaan yritystä käytännössä.
Suunnitteluvaiheessa on selvitettävä myös toimialan luvanvaraisuus
Valitse seuraavaksi yritystoiminnallesi päätoimiala, jonka ilmoitat yrityksen perustamisilmoituksessa.
Tilastokeskuksen toimialaluokitus
Esim.: 02100 Metsänhoito
2. Nimen valinta
Valitse yrityksellesi nimi, joka on kuvaava, ainutlaatuinen ja helposti muistettava. Nimen tulisi heijastaa yrityksen toimintaa ja erottua joukosta.
Jos haluat suojata ja rekisteröidä toiminimen yrityksellesi, on siitä tehtävä ilmoitus Kaupparekisteriin perustamisilmoituksen yhteydessä.
Jos et halua suojata ja rekisteröidä toiminimeäsi, ei ilmoitusta kaupparekisteriin tarvita. Pelkkä perustamisilmoitus Oma Veroon riittää.
Tee lista mahdollisista nimistä ja tarkistaa niiden saatavuus Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tietokannasta, että nimi on käytettävissä.
Tutki etukäteen, onko yritykselle haluamasi nimi rekisteröitävissä. Voit antaa enintään kolme nimivaihtoehtoa PRH:n selvitettäväksi.
Yrityksen nimen rekisteröiminen selvitetään PRH:ssa ja voit ryhtyä käyttämään sitä, kun nimi on hyväksytty rekisteröitäväksi.
Yksinoikeuden toiminimeen voi saada kaupparekisteriin rekisteröimällä tai käyttämällä toiminimeä pitkäaikaisesti ja yleisesti tunnetulla tavalla eli vakiinnuttamalla.
3. Perustamisilmoitus
Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) ei ole välttämätöntä rekisteröityä kaupparekisteriin, mutta halutessaan voi tehdä niin.
Kaupparekisteriin täytyy kuitenkin rekisteröityä, jos yritystoiminnassa halutaan käyttää rekisteröityä toiminimeä yrityksen nimenä (suoja yrityksen nimelle).
Jos et halua rekisteröidä ja suojata toiminimeäsi, ei sinun tarvitse ilmoittaa yritystäsi kaupparekisteriin, vaan voit perustaa yrityksen Oma Verossa maksutta.
Yrityksen perustamisilmoituksen voit tehdä kahdella tavalla:
1. Tee perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin. Ilmoituksen voi tehdä joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Ilmoituksen yhteydessä maksetaan perustamismaksu (70 €).
Perustamisilmoitus kaupparekisteriin, jolloin saat y-tunnuksen ilmoituksen yhteydessä. Lisäksi on tehtävä ilmoitus Verohallinnolle.
Katso ohjevideo: toiminimiyrittäjän perustamisilmoitus kaupparekisteriin
Kaupparekisteri on julkinen, joten harkitse tarkasti, mitä tietoja annat rekisteriin.
2. Toiminimiyrittäjä tai maataloudenharjoittaja voi aloittaa yritystoiminnan Oma Verossa. Saat y-tunnuksen ilmoittautumisen yhteydessä. Samalla voit ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin:
- ennakkoperintärekisteriin
- arvonlisäverovelvollisten rekisteriin (tarvittaessa)
- työnantajarekisteriin (tarvittaessa)
Katso ohje: Näin teet yrityksen perustamisilmoituksen Oma Verossa.
Voit tehdä yrityksen perustamisilmoituksen myös paperilomakkeella
4. Yrityksen Y-tunnus
Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle myöntämä tunnus. Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki, esim. 1234567-8.
Kun perustamisilmoitus on hyväksytty, yritys saa y-tunnuksen. Tätä tunnusta käytetään yrityksen tunnistamiseen viranomaisten rekistereissä. Y-tunnus on henkilökohtainen.
Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti joko Oma Verossa tai Ytj.fi-palvelussa, saat y-tunnuksen heti käyttöösi. Paperilomakkeen kautta y-tunnuksen saaminen kestää 3 päivää.
5. Verotus
Rekisteröidy Oma Vero-palvelussa ennakkoperintärekisteriin samalla kun teet perustamisilmoituksen. Ennakkoperintärekisteriin voi kuitenkin ilmoittautua myöhemminkin, kun olet saanut y-tunnuksen.
Oma Veron ohje: Ennakkoveron hakeminen
Lisäksi sinun on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi, jos yrityksen arvioitu liikevaihto ylittää kalenterivuoden aikana 15 000 euroa.
Jos liikevaihto jää alle 15 000 euron, arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, sillä liiketoimintaa pidetään silloin vähäisenä.
Jos arvioit liiketoimintasi vähäiseksi mutta liikevaihtosi ylittääkin 15 000 euroa, joudut maksamaan arvonlisäveroa takautuvasti koko tilikaudelta. Arvio siis toimintasi tulos mahdollisimman tarkasti.
Arvonlisäverosta vapaita toimialoja on lukuisia, tarkista millainen toiminta on arvonlisäverotonta.
6. Vakuutukset
Hanki tarvittavat vakuutukset, kuten yrittäjän eläkevakuutus (YEL) tai maatalousyrittäjän eläkevakuutus (MYEL). Työtulosi määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon sinun on maksettava eläkevakuutusmaksua, jonka perusteella saat eläkettä tulevaisuudessa.
Yrittäjän eläkevakuutuksen voi ottaa, kun:
- olet 18–70-vuotias yrittäjä
- yritystoimintasi on kestänyt vähintään neljä kuukautta
- työtulosi ylittää eläkevakuutuksen alarajan (9010,28 euroa).
YEL-työtulo ei tarkoita verotettavaa tuloasi, itsellesi maksama palkkaa eikä yrityksesi tulosta tai myynnin määrää. Sen sijaan se tarkoittaa työpanoksesi rahallista arvoa.
Arvioi oma YEL-työtulosi: YEL-työtulo yrittäjän eläkevakuutuksen perustana
Selvitä myös muut yritystoiminnassa mahdollisesti tarvittavat vakuutukset: Yrittäjän vakuutukset
7. Yrityksen taloushallinto
Perusta yrityksellesi oma pankkitili, jolla hoidat yrityksen taloushallinnon ja rahaliikenteen. Näin sinun henkilökohtaisen kotitaloutesi ja yritystalouden maksut pysyvät erillään ja kirjanpitosi on helpompi toteuttaa.
Järjestä yrityksellesi kirjanpito. Voit tehdä sen itse tai ulkoistaa sen tilitoimistolle. Kevyen yksinkertaisen kirjanpidon voi tehdä helposti Excel-ohjelmalla tai jollakin helppokäyttöisellä kirjanpito-ohjelmalla.
Pienimuotoista liiketoimintaa harjoittava toiminimiyrittäjä voi helposti tehdä yhdenkertaisen kirjanpidon itse. Yhdenkertainen kirjanpito yleensä riittää ammattiaan harjoittavalle toiminimiyrittäjälle.
Kahdenkertaista kirjanpitoa on syytä harkita, jos yrityksen koko, liikevaihto ja henkilöstön määrä kasvaa. Kahdenkertaisen kirjanpidonkin voi tehdä itse tai ostaa palveluna.
Lopuksi
Muista, että yrityksen perustaminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua sekä runsaasti positiivista ajattelua ja optimismia. Onnea matkaan!
Lue lisää yrittäjyydestä: Yrittäjän opas
Lähteet
Suomi.fi. (2024). Yritystoiminnan suunnittelu - Suomi.fi. [online] Available at: https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustaminen/yritystoiminnan-suunnittelu [Accessed 14 Mar. 2024].
vero.fi. (2023). Perustamisilmoitus. [online] Available at: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/yritystoiminta/uusi-yritys/perustamisilmoitus/ [Accessed 13 Mar. 2024].
Www.prh.fi. (2023). PRH - Kaupparekisteri - Yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimiyrittäjä). [online] Available at: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh.html [Accessed 13 Mar. 2024].
YTJ. (2024). YTJ - Yksityinen elinkeinonharjoittaja. [online] Available at: https://www.ytj.fi/index/ilmoittaminen/perustamisilmoitus/yksityinenelinkeinonharjoittaja.html [Accessed 13 Mar. 2024].
YTJ. (2019). YTJ - Y-tunnus. [online] Available at: https://www.ytj.fi/index/y-tunnus.html [Accessed 13 Mar. 2024].
YEL-velvollisuus (2024). Available at: https://www.varma.fi/yrittaja/yel-vakuutus/yel-velvollisuus/ (Accessed: 2 May 2024).