C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiini on osallisena lukuisiin aineenvaihduntaprosesseihin elimistössä. C-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä, pitkäaikainen puute johtaa keripukkiin. C-vitamiinia saadaan perunasta, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.


C-vitamiinin tehtävät

Elimistö tarvitsee C-vitamiinia moniin aineenvaihdunnallisiin tehtäviin. Yksi tärkeimpiä tehtäviä on osallistuminen kollageenin tuotantoon elimistössä. Kollageeni on proteiini, joka on tärkeä tukiaine sidekudoksen, luuston ja verisuoniston, luuston ja hampaiden terveelle rakenteelle.

C-vitamiini toimii myös antioksidanttina solujen sisällä ja solujen välisessä tilassa eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinia tarvitaan mm. raudan imeytymiseen ravinnosta elimistöön.

C-vitamiini on osallisena elimistön puolustusreaktioissa ja se vahvistaa immuniteettia. C-vitamiinin riittävä saanti vaikuttaa myönteisesti yleiskuntoon ja sitä kautta lisää vastustuskykyä haitallisia viruksia, bakteereita ja mikrobeja vastaan. C-vitamiini tukee vastustuskykyä tehostamalla valkosolujen toimintaa ja lisäämällä vasta-aineiden tuotantoa. C-vitamiini vahvistaa immuunipuolustusta tukemalla sekä luontaista että hankittua immuuniteettia.

C-vitamiinilla on perinteisesti hoidettu nuhaa ja flunssaa, koska sillä on todettu olevan antiviraalinen vaikutus. C-vitamiini vähentää virusten lisääntymistä elimistössä, siksi flunssaoireet helpottavat nopeammin kuin ilman C-vitamiinin käyttöä. C-vitamiini vähentää virusinfektion oireita hengityselimissä ja nopeuttaa paranemista.

C-vitamiinin on todettu jopa ehkäisevän keuhkokuumetta ja sekä lievittävän keuhkokuumeen aiheuttamia oireita ja nopeuttavan keuhkokuumeen paranemista. C-vitamiini ei siis estä virustartuntoja, mutta se voi elimistön yleistilaa ja immuniteettia vahvistamalla suojata keuhkoja pahimmilta vaurioilta ja jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta. Ylipäätään C-vitamiinin on todettu parantavan keuhkojen toimintaa. Tätä on tutkittu erityisesti astman hoidossa.

C-vitamiinilla monia muitakin myönteisiä vaikutuksia terveyteen, johtuen sen antioksidatiivisesta luonteesta. Tässä kuitenkin joitakin tärkeimpiä immuunipuolustuksen kannalta tärkeimpiä vaikutuksia.


C-vitamiinin puutos

C-vitamiinin puuteoireita ovat väsymys, lisääntynyt mustelmataipumus, ihonalaiset verenvuodot, haavojen hidas paraneminen, hampaiden irtoaminen, hiustenlähtö, nivelkivut ja infektiot. C-vitamiinin puute johtaa heikentyneeseen immuniteettiin ja suurempaan alttiuteen infektioille.

Hoitamaton C-vitamiinin puute johtaa keripukiksi nimitettyyn sairauteen.


C-vitamiinin tarve ja saanti

C-vitamiinin minimi päivittäinen saanti Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan on lapsille 20 – 50 mg/vrk, aikuisille 75 mg/vrk, raskaana oleville 85 mg/vrk ja imettäville äideille 100 mg/vrk.

Terveillä ihmisillä elimistön C-vitamiinitason ylläpitämiseen 100 – 200 mg/vrk päivittäinen C-vitamiiniannos on yleensä riittävä. Sairaat ihmiset tarvitsevat kuitenkin enemmän C-vitamiinia päivässä. Sairauden aikana C-vitamiinin tarve lisääntyy.

Elimistö säätelee vesiliukoisen C-vitamiinin imeytymistä varsin tarkasti. Jos ihminen nauttii suuria kerta-annoksia C-vitamiinia, erittyy siitä suurin osa nopeasti virtsaan. Jos haluaa käyttää suuremman määrän päivittäin, esim. antioksidanttivaikutuksen takia, ei isoja kerta-annoksia kannata nauttia, vaan jakaa päivän annos pienempiin osiin pitkin päivää.

Etenkin stressi, urheilu, diabetes ja tupakointi kuluttaa elimistön askorbiinihappopitoisuutta normaalia enemmän, joten näissä tilanteissa ja tarpeissa tarvitaan tavanomaista päiväsaantia suuremman määrän C-vitamiinia ravinnosta sekä tarvittaessa ravintolisänä.

Kaupoissa ja apteekeissa yleisesti myytävä 500 mg vahvuinen C-vitamiinivalmiste päivittäisenä annoskokona on aikuisille varsin sopiva, varsinkin jos on tarvetta edellä mainittujen erityistarpeiden takia tavanomaista suurempaan saantiin.

C-vitamiinin suurin turvallinen saanti/vrk on 1000 mg suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan.

C-vitamiini toimii parhaiten yhdessä muiden antioksidanttien kanssa: Immuniteetin vahvistaminen

Lähteet
Fineli.fi. Ravintotekijät. [online] Available at: https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2270 [Accessed 25 Mar. 2020].

Aro, A. k., Mutanen, M., Uusitupa, M. k. & Aantaa, R. k. (2012). Ravitsemustiede (4. uud. p.). Helsinki: Duodecim.

Brewer, S. (2011). Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet. Helsinki: Readme.fi.

Carr, A. and Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, [online] 9(11), p.1211. Available at: https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211/htm [Accessed 31 Mar. 2020].

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. [online] Available at: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf [Accessed 26 Mar. 2020].

Hemila, H. and Louhiala, P. (2007). Vitamin C may affect lung infections. Journal of the Royal Society of Medicine, [online] 100(11), pp.495–498. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2099400/ [Accessed 27 Mar. 2020].

Hemilä, H. and Louhiala, P. (2007). Vitamin C for preventing and treating pneumonia. The Cochrane database of systematic reviews, [online] (1), p.CD005532. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17253561 [Accessed 26 Mar. 2020].