Terveyden edistäminen

Terveyden edistäminen on keskeinen osa hyvinvointia ja elämänlaatua. Itsehoito, eli omasta terveydestä huolehtiminen, on tärkeä osa tätä prosessia. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä jokainen meistä voi tehdä parantaakseen terveyttään ja hyvinvointiaan.

Terveyden edistäminen
Terve ja onnellinen elämä. Kuva: Dalle

Terveys on monitasoinen käsite, jota ei voida määritellä yksinomaan fyysisenä olotilana. Terveyden voi nähdä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin yhdistelmänä. Se on enemmän kuin sairauden puuttuminen – se on kehon, mielen ja yhteisön välistä tasapainoa.


Terveyden osa-alueet

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan terveys on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, eikä pelkästään sairauden tai heikkouden puuttumista.


Fyysinen terveys

Fyysinen terveys kattaa kehon toimintakyvyn ja elimistön terveyden. Siihen liittyvät fyysinen valmius, kuten geneettiset ominaisuudet, sekä ympäristön ja elintapojen vaikutukset. Fyysistä terveyttä arvioidaan usein lääketieteellisin mittarein, mutta se voi myös perustua yksilön omiin tuntemuksiin ja arvioihin. Fyysinen terveys liittyy keskeisesti liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen.


Psyykkinen terveys

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa yksilö kykenee selviytymään arjen haasteista, käyttämään omia kykyjään ja osallistumaan yhteiskuntaan. Mielenterveyteen kuuluu tunteiden säätely, stressinhallinta ja resilienssi eli kyky sopeutua muutoksiin ja vastoinkäymisiin.


Sosiaalinen terveys

Sosiaalinen terveys tarkoittaa ihmisen kykyä muodostaa ja ylläpitää merkityksellisiä ihmissuhteita ja osallistua yhteisön toimintaan. Se rakentuu sosiaalisen verkoston, sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden ympärille. Sosiaaliset suhteet tarjoavat emotionaalista tukea ja edistävät hyvinvointia. Myös sosiaalisen pääoman merkitys korostuu tässä ulottuvuudessa.


Henkinen terveys

Henkinen terveys ja spirituaalisuus tarkoittaa elämän merkityksen ja tarkoituksen etsimistä sekä yhteyden kokemista toisiin ihmisiin ja luontoon. Tämä ulottuvuus liittyy siihen, miten ihminen kokee elämänsä tarkoituksellisena ja mielekkäänä. Henkinen terveys voi vahvistua esimerkiksi uskonnon, meditaation tai luontokokemusten kautta. Etsi elämällesi merkitystä ja tarkoitusta.


Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on olennainen osa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Se tarkoittaa positiivista suhtautumista seksuaalisuuteen ja oikeutta turvalliseen ja tyydyttävään seksuaaliseen elämään. Seksuaaliterveys on myös yhteiskunnallinen ja poliittinen kysymys ja suhtautuminen siihen vaihtelee eri yhteisöissä ja kulttuureissa.


Terveyden edistämisen keinot

Terveyden edistäminen itsehoidollisin keinoin tarkoittaa henkilökohtaisen vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa merkittävästi fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen ja henkiseen terveyteensä, hoitaa itse omaa terveyttään.


Liikunta on lääkettä

Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista edistää terveyttä. Säännöllinen liikunta parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, vahvistaa lihaksia ja luita sekä auttaa painonhallinnassa. Liikunta vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Suositeltavaa on harrastaa vähintään 150 minuuttia kohtuukuormitteista liikuntaa viikossa.

- Löydä oma liikuntalajisi: Kokeile erilaisia liikuntamuotoja, kunnes löydät sellaisen, josta pidät.

- Tee liikunnasta osa arkea: Liiku esimerkiksi kävellen, pyöräillen tai portaita käyttämällä.

- Liiku yhdessä: Harrasta liikuntaa ystävien tai perheen kanssa.


Terveellinen ruokavalio

Ravitseva ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa terveyden edistämisessä. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja proteiinia. Vältä liiallista sokerin, suolan ja tyydyttyneiden rasvojen käyttöä. Lautasmallin ja ruokakolmion käyttö auttaa hahmottamaan terveelliset ruoka-annokset.

- Syö värikästä ruokaa: Kasvikset, hedelmät, marjat ja täysjyvätuotteet ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.

- Rajoita prosessoitua ruokaa: Vähästä prosessoitua ruokaa sisältävä ruokavalio on terveellisempi kuin paljon prosessoitua ruokaa sisältävä ruokavalio.

- Juo vettä riittävästi: Vesi on välttämätöntä kehon kaikille toiminnoille.


Riittävä uni

Uni on elintärkeää kehon ja mielen palautumiselle. Aikuisen tulisi nukkua 7–9 tuntia yössä. Riittävä uni parantaa keskittymiskykyä, mielialaa ja yleistä hyvinvointia. Unen puute voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten heikentyneeseen immuunijärjestelmään ja lisääntyneeseen sairastumisriskiin.

Uni on tärkeä osa terveyttä. Unen aikana keho palautuu ja korjaa itseään.

- Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä: Säännöllinen unirytmi auttaa kehoa säätelemään unisykliä.

- Luo rentouttava nukkumisympäristö: Huoneen tulee olla pimeä, hiljainen ja viileä.

- Vältä kofeiinia ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa: Kofeiini ja alkoholi voivat häiritä unta.


Stressinhallinta

Stressi on osa elämää, mutta sen hallinta on tärkeää hyvän terveyden kannalta. Stressinhallintakeinoja ovat esimerkiksi liikunta, meditaatio, hengitysharjoitukset ja sosiaalinen tuki. Pitkäaikainen stressi voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin ja mielenterveysongelmiin. Pyri välttämään pitkäaikaista stressiä.


Alkoholin ja tupakoinnin välttäminen

Alkoholin ja tupakoinnin vähentäminen tai välttäminen on tärkeää terveyden edistämisessä. Tupakointi on merkittävä riskitekijä monille sairauksille, kuten keuhkosyövälle ja sydänsairauksille. Alkoholin kohtuukäyttö on suositeltavaa, sillä liiallinen alkoholinkäyttö voi johtaa maksasairauksiin, syöpään ja muihin terveysongelmiin. Raittius on paras terveyden kannalta.


Säännölliset terveystarkastukset

Säännölliset terveystarkastukset auttavat havaitsemaan mahdolliset terveysongelmat ajoissa. Terveystarkastuksissa voidaan seurata esimerkiksi verenpainetta, kolesterolitasoja ja verensokeria. Ajoissa havaitut ongelmat ovat usein helpommin hoidettavissa.


Mielenterveyden edistäminen

Mielenterveys on olennainen osa kokonaisvaltaista terveyttä. Hyvät ihmissuhteet, harrastukset ja itsensä kehittäminen voivat parantaa mielenterveyttä. Jos kohtaat mielenterveysongelmia, on tärkeää hakea apua ajoissa.


Mielenterveyden suojaaminen

Hyvää mielenterveyttä suojaavia tekijöitä ovat hyvä fyysinen terveys, terveellinen ravinto, liikunta, sosiaalinen tuki ja sosiaaliset taidot, vahva itsetunto, ongelmanratkaisutaidot, työ ja toimeentulo, turvallinen elinympäristö, myönteinen elämänasenne ja huumori. Mielenterveytemme hyötyy, kun huolehdimme itsestämme mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.


Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat eivät synny yhdessä yössä. Pienet muutokset, kuten lisääminen kasvisten syöntiä tai kävely bussipysäkiltä kotiin, voivat tehdä suuren eron pitkällä aikavälillä. Tärkeintä on löytää itselle sopivia tapoja huolehtia itsestä. Elämäntapamuutoksissa on tärkeää edetä vähitellen pienin askelin. Muista, että pieni muutos kerrallaan riittää.


Yhteenveto

Terveyden edistäminen itsehoidon näkökulmasta on monipuolinen ja jatkuva prosessi. Liikunta, terveellinen ruokavalio, riittävä uni, stressinhallinta, alkoholin ja tupakoinnin välttäminen, säännölliset terveystarkastukset ja mielenterveyden huomioiminen ovat kaikki tärkeitä tekijöitä. 

Jokainen voi tehdä pieniä muutoksia arjessaan parantaakseen terveyttään ja hyvinvointiaan. Terveyden edistäminen ei vaadi suuria muutoksia elämäntapoihin. Pienetkin teot, kuten portaiden käyttäminen hissin sijaan, hedelmien syöminen välipalaksi tai rentoutumishetki kiireisen päivän keskellä, voivat tehdä suuren eron entiseen.


Lue lisää: Onni-onnellisuusopas


Käytetyt lähteet

Lyytikäinen, M., Koivisto, J., Savolainen, N., & Rotko, T. (2017). Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keinoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Saatavilla osoitteessa: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/132086/URN_ISBN_978-952-302-840-1.pdf?sequence=1 

Patja, K., Absetz, P., Rautava, P. & Ripatti-Toledo, T. k. 2022. Terveyden edistäminen. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 

Sosiaali- ja terveysministeriö. (2023). Terveyden edistäminen. Saatavilla osoitteessa: https://stm.fi/terveyden-edistaminen

Terveyskirjasto. (2024). Terveyden edistäminen. Saatavilla osoitteessa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00903

Who.int. (2024). Constitution of the World Health Organization. [online] Available at: https://www.who.int/about/governance/constitution [Accessed 26 Sep. 2024].