Voimaantuminen ja hyvinvointi

Voimaantuminen (empowerment) tarkoittaa yksilön ja yhteisön vahvistumista, fyysisten, psyykkisten, henkisten, sosiaalisten ja taloudellisten voimavarojen lisääntymistä.

Voimaantuminen ja hyvinvointi
Voimaantuminen on hyvinvoinnin lisääntymistä. Kuva: Photosonic


Voimaantumisen määritelmä

Voimaantuminen tarkoittaa prosessia, jossa yksilö tai yhteisö saa lisää itsetuntoa, voimavaroja ja kykyä toimia omien tavoitteidensa ja arvojensa mukaisesti. Se sisältää sisäisen vahvistumisen ja ulkoisten mahdollisuuksien parantumisen.

Voimaantuminen on sitä, että ihminen löytää ja vahvistaa sisäisiä ja ulkoisia voimavarojaan ja vahvuuksiaan. Se on myös henkilökohtainen matka, jossa voi oppia tuntemaan itseään paremmin. 

Voimaantuminen lähtee ihmisestä itsestään, eikä sitä voi antaa toiselle. Se on kuitenkin myös sosiaalinen asia, jota muut ihmiset voivat tukea tarpeen mukaan.


Voimaantumisen perusperiaatteet

Voimaantumisen ytimessä on sisäinen vahvistuminen ja tasapaino itsen ja ympäristön kanssa. Se näkyy kykynä asettaa ja saavuttaa päämääriä sekä hallita omaa elämää.

Yhteisöllisen voimaantumisen olennaisia tekijöitä on positiivinen ilmapiiri, tuki ja kannustus yhteisön jäsenille.

Voimaantuminen vaihtelee eri tilanteissa ja ympäristöissä, mutta se on aina löydettävissä uudelleen.


Voimaantumisen merkitys hyvinvoinnille

Voimaantuminen on vahvasti yhteydessä yleiseen hyvinvointiin. Se ilmenee parantuneena itsetuntona, aktiivisuutena ja toimintakykynä. Voimaantuneena ihminen voi kokea, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. 


Voimaantumisen ylläpitäminen

Voimaantumista voi ylläpitää huolehtimalla fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, positiivisesta ajattelusta ja elämänasenteesta, sekä osallistumalla oman yhteisön elämään myönteisellä tavalla.

Voimaantumista vahvistaa keskustelu ja vuorovaikutus toisten kanssa. Tärkeää on myös muilta saatu kannustava palaute ja tuki. Voimaantuminen on jatkuva prosessi, joka vaatii aktiivista ylläpitoa ja itsensä kehittämistä.


Voimaantumisen osa-alueet

Voimaantuminen on monipuolinen prosessi, johon kuluu useita elämän osa-alueita. Se on henkilökohtainen matka, jossa on mahdollista oppia tunnistamaan ja hyödyntämään omia voimavarojaan. Seuraavaksi tarkastelemme voimaantumisen viittä keskeistä ulottuvuutta.


Fyysinen voimaantuminen

Fyysinen voimaantuminen liittyy kehon hyvinvointiin ja terveyteen. Se tarkoittaa kykyä huolehtia itsestään ja tehdä terveellisiä valintoja. Tähän kuuluu säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo. Hyvä fyysinen terveys ja kunto tukee myös henkistä hyvinvointia. Fyysinen voimaantuminen on terveyden kohentumista ja paranemista.

Lue lisää: Fyysinen hyvinvointi


Psyykkinen voimaantuminen

Psyykkinen voimaantuminen keskittyy mielen hyvinvointiin. Se tarkoittaa kykyä käsitellä tunteita, stressiä ja haasteita. Tähän kuuluu itsetuntemuksen kehittäminen, positiivinen ajattelu ja kyky asettaa ja saavuttaa tavoitteita. Psyykkinen voimaantuminen on mielen hyvinvoinnin paranemista, tasapainoa, iloa ja onnellisuutta.

Lue lisää: Psyykkinen hyvinvointi


Henkinen voimaantuminen

Henkinen voimaantuminen liittyy arvoihin ja elämän merkityksellisyyteen. Se tarkoittaa kykyä löytää tarkoitus elämälleen ja toimia arvojensa mukaisesti. Tähän kuuluu hengellisyys, meditaatio tai muut tavat, jotka auttavat ihmistä tuntemaan elämänsä tärkeäksi, luomaan henkisesti tyydyttävää elämää ja myönteistä yhteyttä ympäröivään maailmaan. Henkinen voimaantuminen on elämän tarkoituksen oivaltamista ja itsensä toteuttamista.

Lue lisää: Henkinen hyvinvointi


Sosiaalinen voimaantuminen

Sosiaalinen voimaantuminen tarkoittaa ihmissuhteiden ja yhteisöllisen elämän paranemista. Se tarkoittaa kykyä luoda ja ylläpitää terveitä ihmissuhteita sekä osallistua yhteisön toimintaan. Tähän kuuluu myös sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittäminen ja verkostojen luominen. Sosiaalinen voimaantuminen on ihmissuhteiden paranemista.

Lue lisää: Sosiaalinen hyvinvointi


Taloudellinen voimaantuminen

Taloudellinen voimaantuminen on parantunutta kykyä hallita omaa talouttaan ja tehdä itsenäisiä taloudellisia päätöksiä. Se tarkoittaa taloudellisen taidon kehittämistä, säästämistä ja viisaiden taloudellisten päätösten tekemistä. Taloudellinen voimaantuminen on raha-asioiden kohentumista ja paranemista.

Lue lisää: Taloudellinen hyvinvointi


Yhteiskunnan voimaantuminen


Positiivinen ilmapiiri

Yhteiskunnan voimaantuminen alkaa positiivisesta ilmapiiristä. Työyhteisöissä tämä näkyy erityisen selvästi. Kun työpaikalla vallitsee hyvä ilmapiiri, se vaikuttaa myönteisesti työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. 

Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa tähän omalla toiminnallaan. Avoin viestintä ja tiedonkulku ovat avainasemassa. Yksilöt voivat edistää positiivista ilmapiiriä olemalla ystävällisiä, rehellisiä ja kannustavia muita kohtaan.


Taloudellinen hyvinvointi

Taloudellinen hyvinvointi on tärkeä osa yhteiskunnan voimaantumista. Perinteisesti bruttokansantuotteen kasvua on pidetty elintason mittarina, mutta sen lisäksi on kiinnitettävä huomiota elämänlaatuun ja ympäristöarvoihin. 

On huomattu, että pelkkä kulutuksen kasvu ei enää lisää ihmisten onnellisuutta kehittyneissä maissa. Rahaa kuitenkin tarvitaan kohtuullisesti, sillä köyhyys ei luo hyvinvointia. 


Hyvinvoinnin edistäminen

Hyvinvoinnin edistäminen on keskeinen osa yhteiskunnan voimaantumista. Vastuu tästä on sekä valtiolla, kunnilla ja hyvinvointialueilla. Hyvinvointia edistävillä toimenpiteillä vaikutetaan yksilöihin, yhteisöihin ja elinympäristöön. Näin ehkäistään ongelmia ja ylläpidetään terveyttä ja toimintakykyä.

Lue lisää: Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja onnellisuus 


Yhteenveto

Voimaantuminen on matka, joka alkaa itsestä ja heijastuu koko elämään. Se antaa työkaluja kehittää itseään ja hyvinvointiaan monella osa-alueella. Fyysisestä terveydestä henkiseen tasapainoon ja sosiaalisiin suhteisiin, voimaantumisella on vaikutus jokaiseen elämäsi puoleen. 

Voimaantuminen auttaa löytämään sisäisiä ja ulkoisia voimavaroja ja vahvuuksia ja käyttämään niitä oman elämän parantamiseen ja muiden tukemiseen yhteisöllisesti.

Voimaantuminen vaatii aktiivista työtä ja itsensä kehittämistä. Kun yksilöt ja yhteisöt oppivat tunnistamaan ja hyödyntämään omia voimavarojaan, elämänlaatu parantuu. 

Voimaantuminen antaa mahdollisuuden ottaa ohjat omasta elämästä ja tehdä siitä onnellinen elämä.